GERİ

 

Çift ve Aile Terapisi

Çiftler ilişkinin her sürecinde problem yaşayabilir. Çiftlerin problemlerini çözmeye istekli olmaları ve değişime açık olmaları çift terapisinin başarıya ulaşmasında en temel etkendir. Çiftlerin terapiye başvurma nedenleri arasında en sık karşılaştığımız; iletişim çatışmaları, kültür ve sosyo ekonomik farklılıkların getirdiği sorunlar ve bir yaşam olayının getirdiği sorunlar (çocuk sahibi olma, aldatma-aldatılma, iflas-kayıp gibi durumlar, ailede herhangi bir bireyin hastalığı, büyük aile sorunları, kayınvalide-kayınpeder ile ilişki sorunları, bağlanma sorunları vs)dır. 
İletişim çatışmaları genellikle evli olmanın gereklerini tam olarak kavrayamamış, sağlıklı bir iletişimin nasıl yapılacağını ve işbirliğinin, desteğin nasıl başarılı olacağının anlaşılamaması kişilerin ilişkilerinde ortaya çıkar. Böyle kişilerde ilişkinin flört dönemlerinde bir süre ilişki iyi gidebilir. Fakat çiftler evlilikteki uzun vadeli görevlere hazır değilse bir süre sonra problemler yaşanmaya başlar. Çiftlerle ilgili çalışmalar, evlilik uyumsuzluğu ve ayrılık riskinin, evliliğin erken dönemlerinde daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Bununla birlikte, çift çocuk sahibi olduktan ve çocukların ergenliğe geçiş dönemleri veya evden ayrılmalarından sonra da çatışmalarda  artış gözlene bilir .

Çocuklara ait sorunların tedavisinde de çift terapilerinden faydalanmak gerekebiliyor. Eşler arasındaki huzursuzluk ve gerginlikler çocukları doğrudan etkilene bilir. Bu nedenle çocuklardaki psikolojik bir problemi tedavi edebilmek için anne-babanın evliliğindeki sorunların ortadan kaldırılması gereke bilir.  Ailede yaşanan uyum ve uyumsuzluklar çocukların sadece iç yaşantısına değil onların sosyal ilişkilerine de etki eder. Çocuklar iletişim kurma ve problem çözmede anne-babayı örnek alabilirler. Bu nedenle çocukları sağlıklı kılmak için evliliği sağlıklı kılmak gerektiği gözlenmişitir. Çocuğun problemi anne-babanın evlilik ilişkisinden bağımsız gelişen bir sorun olsa bile tedavi sürecinde ebeveynin birlikte hareket etmesi gerekebilmektedir ve bu da iyi bir ilişki ve işbirliğini gerektirmektedir
 

Eski eşle doğru sınır nasıl konulmalı konusuda, çocuğun olduğu durumlarda karı - koca ilişksi bitse bile anne - baba rolleri devam ettiği unutulmamalı. İetişimin bellirl sınırlar içersinde devam etmesi gereir. Zama geçtikte yeni ilişki başlangıçları olabilir. Bu noktada sınır çizmenin önemi ortaya çıkıyor. Unutmayın ki anne baba rolleri ile iletişim kurmak önemli. Çift terasbu noktadaevliliği kurtarmak için geç kaınmış olsa bile çift ayrılağa hazırlamak açısından faydalı bir destek aşamasıdır.

Eğer Eşiniz Terapi Kabul Etmezse Ne Yapmalısınız?
Çift terapisi; “ilişkimizde sorun var, düzeltmek için ne yapabiliriz” vb. şekilde eşlerin ortak kararı ile başladığında çok daha iyi ilerlenir. Çünkü böyle bir başlangıçta sorunun önemli bir kısmı zaten aşılmış demektir. Problemin ne olduğu ve çözümü bilinmese bile her iki taraf da sıkıntı yaşandığının farkında olamsı terapi için sağlıklı bir başlangıç sürecidir.Bu durum çiftler arasında  belli düzeyde iletişim sağlandığını gösterir. Malesef ki böyle bir başlangıç her zaman mümkün olamaya bilir.
Bazı insanlara, toplumsal koşullanmalar veya kişilik yapıları nedeniyle sorunları için yardım istemek güç gelebilir. Bazen de ilişkideki çatışmanın sonucu olarak eşlerden biri terapiye gelmeyi reddedeilir.Yanlış zamanda yapılan öneri terapiye başlamayı geciktire bilir ya da tümüyle engelleybilir. Problem yaşandığı sürede   eşlerden biri psikoloğa gidelim dediğinde çoğunlukla karşı taraf bunu bir eleştiri veya “hasta kişi”, “sorun sende” suçlaması olarak algılayıp savunmaya geçebilir.
Eşiniz terapiye gitme önerisini kabul etmiyorsa nedenini anlamaya çalışıp bu teklifi biraz zaman geçtikten sonra tekrarlamak iyi olabilir.Öneml nokta da  konuşmayı daha uygun bir ortamda sakinken yapmak, suçlayıcı ve eleştirici ifadeler kullanmamaya dikkat etmek, konuşmaya başlarken sorunu sadece karşımızdakinde görmediğimizi, çatışmada kendi rolünün de olduğunu ve değişmede kendimize düşen sorumluluğu almaya hazır  olduğumuzu açıklamak gerekmeketedir.